Ilmanvaihdon huolto

Kotitalousvähennys Ilmainen suunnittelukäynti Ilmainen remonttiarvio Rahoitus


Ilmanvaihdon puhdistus ja ilmamäärien säätötyöt

Ilmanvaihtokanavien puhdistus kannattaa suorittaa säännöllisesti kodin viihtyvyyden ja koko perheen hyvinvoinnin vuoksi. Ajan mittaan ilmanvaihtokanaviin kertyy epäpuhtauksia, mikä saattaa johtaa asukkaiden ikävään oireiluun: allergiat voimistuvat, vireystila laskee ja unen laatu heikkenee.

Asuntoon voi ilmaantua myös ilkeitä hajuhaittoja, ja energiankulutus saattaa kasvaa. Näistä ikävistä ilmiöistä voidaan päästä eroon yksinkertaisella toimenpiteellä eli ilmanvaihtokanavien puhdistuksella.

Kaikki ilmanvaihtojärjestelmät vaativat puhdistusta

Ilmanvaihtojärjestelmiä on neljää eri tyyppiä:

 • Painovoimainen ilmanvaihto, joka on yleinen noin 1980-luvulle asti
 • Huippuimurijärjestelmä, eli koneellinen poistoilmanvaihto. Tätä järjestelmää asennettiin yleisesti 1980–90 luvuilla rakennettuihin kohteisiin
 • Lämmöntalteenottojärjestelmä, joka alkoi yleistyä alalla 1980 luvulta alkaen.
 • Lisäksi on vielä ilmalämmitysjärjestelmä, jota esiintyy pääasiassa 1980–1990 lukujen omakotitaloissa

Yhteistä näille kaikille järjestelmille kuitenkin on, että jokainen tarvitsee säännöllistä huoltoa ja puhdistusta. Lisäksi koneelliset järjestelmät tulee tasaisin väliajoin mitata ja säätää, niin toimivuuden, kuin parhaan mahdollisen energiatehokkuuden ja asumisviihtyvyyden turvaamiseksi.

Useat omakotitalo asukkaat eivät tiedä ilmanvaihdon puhdistuksen tärkeydestä

Ilmanvaihtokanavien puhdistuksen tärkeydestä ei valitettavasti puhuta niin paljon kuin olisi tarpeen.

Tästä johtuen puhdistuksen ja huollon tarpeeseen ei välttämättä herätä ajoissa.  Ilmanvaihdon puhdistus tulisi suorittaa 5–10 vuoden välein järjestelmästä riippuen. Jos puhdistus laiminlyödään, voi seurauksena olla erilaisia sisäilmaongelmia. Nämä ongelmat näkyvät usein asukkaiden kehnona unen laatuna ja yleisesti matalana vireystilana. Mikäli huomaat oman ja perheesi vireystilan huonontuneen, voi ratkaisu asiaan löytyä ilmanvaihtokanavien puhdistuksesta ja ilmastoinnin huollosta. Ilmanvaihtokanavienpuhdistuksen yhteydessä suoritetaan yleensä ilmanvaihtokanavien desinfiointi sekä ilmanvaihdon mittaus ja säätö. 

Suoritamme ilmanvaihtokanavien puhdistusta ja säätötöitä Uudenmaan alueella

Suoritamme ilmanvaihtokanavien puhdistuksia ja säätötöitä sekä pientaloihin, että muihin kiinteistöihin Uudenmaan alueella. Panostamme erityisesti omakotitalojen ja kerrostalo kiinteistöjen ilmanvaihtokanavien puhdistuksiin ja laadukkaaseen palveluun.  Jos ilmanvaihtojärjestelmä on tullut tiensä päähän, järjestelmä on hyvä uusia ammattilaisen toimesta.

Kuinka paljon kohteeni ilmanvaihdon puhdistaminen maksaa

Ilmanvaihdon puhdistamisen hintaan vaikuttavat asunnon pinta-ala, ilmanvaihtojärjestelmä sekä kyseisen ilmanvaihtojärjestelmän sisäventtiilien lukumäärä. Ilmanvaihtokanavien puhdistukseen liittyvät työt hinnoitellaan erikseen. Saat tarjouksen ottamalla yhteyttä info@dekocenter.fi ja laskemmei työlle kustannusarvion, joka pitää sisällään kokonaisvaltaisen ilmanvaihtokanavien puhdistuksen, mittauksen ja säädön.

Kuinka usein ilmanvaihtokanavien puhdistus olisi hyvä suorittaa?

Ilmanvaihtokanavien puhdistus ja sen aikaväliin vaikuttavat asuinalueen lisäksi myös käytössä oleva Ilmanvaihtojärjestelmä. Viiden vuoden puhdistusväliä suositellaan koneellisille ilmanvaihtojärjestelmille. Huippuimurilla tai painovoimalla toimivien kohteiden suositeltu puhdistusväli on 5-10 vuotta.

Mistä tiedän, että kohteeni ilmanvaihtokanavat tulisi huoltaa ja puhdistaa?

Voit esimerkiksi katsoa ilmanvaihtokanavaan ja selkeästi näet kanavaputkien olevan pölyn peitossa, teidän tulisi tilata ilmanvaihtokanavien puhdistus mahdollisimman pian. Yleensä huono sisäilman laatu kuitenkin huomataan vasta sitten, kun kohteessa asuvat tai työskentelevät ihmiset alkavat oireilemaan. 

IV-puhdistus kannattaa tehdä heti muuttamisen jälkeen. Uudiskohteiden ilmanvaihtokanavat saattavat sisältää suuriakin määriä rakennuspölyä, joka huonontaa sisäilman laatua.

Ilmanvaihdon puhdistuksen työvaiheet

Ilmanvaihdon järjestelmästä riippuen palvelumme sisältää seuraavia työvaiheita:

 • Ilmanvaihtokanavien mekaaninen harjapuhdistus
 • Liesikanavan harjapuhdistus
 • Ilmanvaihtokoneen puhdistus
 • Ilmanvaihtokanavien desinfiointi
 • Venttiilien pesu
 • Ilmamäärien mittaus ja säätö
 • Kuntokartoitus
 • Kuvallinen puhdistuspöytäkirja
 • Ilmamäärien mittauspöytäkirja
 • Yksityisasiakkaille kotitalousvähennystodistus

Olemme koonneet Teille lyhyen tarkistuslistan, jonka avulla voit myös pohtia puhdistuksen tarvetta.

Visuaalisuus

Yritä katsoa, ovatko ilmanvaihtokanavat likaiset. Mikäli ne ovat pölyiset, todennäköisesti likainen ilma kulkeutuu myös hengitysteihin.

Yritä katsoa, onko kohteesi seinissä tai katoissa kosteita läikkiä. Tämä on merkki huonosta ilmanvaihdosta, jonka seurauksena kohteessasi saattaa esiintyä kosteusvaurio ja tämän vuoksi tilassa on huono sisäilman laatu.

Silmien ja limakalvojen kuivuus

Sisäilma saattaa olla liian kuivaa, mikä kohteessasi paljon aikaa viettävät ihmiset kärsivät silmien ja limakalvojen ärsytyksestä tai kuivuudesta.

Kohteessani asuu astmaatikko. Vaikuttaako se puhdistusvälin tiheyteen?

Suosittelemme että astmaatikkojen tilat puhdistettaisiin 3-4 vuoden välein, suositeltavaan puhdistuksen tiheämpi aika väli saattaa olla tarpeellista jos sinulla on kotieläimiä tai alueella ilmenee runsasta katupölyä – ja muita ilmansaasteita. 

Kohteeseeni on tulossa remontti. Kannattaako ilmanvaihtokanavat puhdistaa?

Suosittelemme ilmanvaihtokanavien puhdistusta, kun remontti on saatu kokonaan päätökseen. Ilmastointikanavien puhdistus tehdään siis remontin jälkeen – ei ennen remonttia.

Voinko tehdä kotitalousvähennyksen ilmanvaihtokanavien puhdistuksesta

Kotitalousvähennyksen voi tehdä asunnon kunnossapitotöistä. Sen avulla pystytään vähentämään 50% työstä, joka liittyy ilmanvaihtokanavien puhdistukseen. Ohjeistamme sinua kotitalousvähennyksen hyödyntämiseen. Lue lisää kotitalousvähennyksestä.

Nauti puhtaasta ja raikkaasta asumisesta, kutsu DekoCenterin ammattilaiset suorittamaan ilmanvaihdonpuhdistus- ja säätötyöt.