Mieti, mitä remontoit ja paljonko haluat ja voit käyttää rahaa. Remonttikustannuksilla on tapana paisua, jätä budjettiin varaa. Jos tarvitset lisärahoitusta, mieti rehellisesti maksukykysi ja mitoita suunnitelmat sen mukaan.
Remonttia varten voi tarvittaessa ottaa vakuudetonta kulutusluottoa tai vakuudellista kulutus- tai asuntolainaa. Kulutusluotto sopii pieneen remonttiin. Jos remonttiin ryhtyy heti asuntokaupan jälkeen, remonttiraha kannattaa sitoa osaksi asuntolainaa.
Pohdi, paljonko sinulla on aikaa, halua ja osaamista remontointiin. Jos haluat itse osallistua, ole realisti siinä, mitä voit tehdä. Valvo ammattilaisten työtä, mutta älä ole tiellä. Jos haluat päästä helpolla, palkkaa luotettavat suunnittelijat ja toteuttajat jo heti alkuvaiheessa.
Jos remontti on suuri ja muutoksia tehdään märkätiloissa, et välttämättä voi asua asunnossa remontin aikana
Tee alustava aikataulu mahdollisimman aikaisessa vaiheessa ja varaudu muokkaamaan sitä.
Kysy taloyhtiöltä ja rakennusvalvonnasta, kauanko lupien saaminen kestää. Sovita lupa-aikataulu ja urakoitsijoiden aikataulu yhteen. Varaudu odottamaan haluamaasi urakoitsijaa.
Palkkaa isoihin remontteihin, kuten märkätilojen korjauksiin, laajoihin keittiöremontteihin ja sähkötöihin ammattivalvoja. Kustannus on pieni lisä kokonaisbudjettiisi, mutta nukutpahan yösi paremmin.
Sovi, miten valvoja toimii urakoitsijoiden kanssa.
Laattojen värin valinnassa saat luottaa omaan makuusi, mutta esimerkiksi vesipisteiden ja viemäreiden suunnittelussa taloyhtiö edellyttää lvi-suunnittelijan käyttämistä ja suunnitelmien tekemistä. Jos huoneistosta ei löydy ajan tasalla olevia rakennuspiirustuksia, suunnittelu alkaa mittauksilla ja piirustusten laatimisella.
Rakennusvalvonnan lupaa tai lausuntoa edellyttävät toimenpiteet vaihtelevat kunnittain. Selvitä oman kuntasi määräykset ja hae tarvittavat luvat.
Korjauksissa on aina noudatettava hyvää rakennustapaa.
Kysy tuttavilta ja ystäviltä kokemuksia ja suosituksia urakoitsijoista. Pyydä useita samansisältöisiä tarjouksia.
Netissä on myös palveluita, joiden avulla remontin tekijöitä voi löytää ja kilpailuttaa.
Varmista, että märkätilaremontin tekijäehdokkaalla on VTT:n sertifikaatti.
Varmista, että yritys kuuluu ennakko perintärekisteriin ja saat kotitalousvähennystä.
Tutki yrityksen taustat, kuten mahdolliset verovelat. Taustoista ja ennakkoperintärekisteriin kuulumisesta saa tietoa Yhteisö- ja yritystietojärjestelmä YTJ:stä.
Muista kysyä, milloin urakoitsija ehtii tehdä remonttisi.
Varmista, että urakoitsijoilla on vastuuvakuutus. Tarkista, että kotivakuutuksesi on ajan tasalla.
Tee urakoitsijan kanssa aina kirjallinen sopimus.
Määrittele sopimuksessa tarkasti työn sisältö ja hinta. Eniten käytetään tuntilaskutusta ja urakkahintaa eli sovittua kiinteää hintaa, jota ei saa ylittää.
Remontista ei yleensä kannata maksaa mitään etukäteen, vaan laskut maksetaan vasta, kun työ on tehty ja tarkastettu. Kirjaa sopimukseen maksuaikataulu.
Sovi myös lisä- ja muutostöiden tekemisestä. Urakoitsijan pitää pyytää lupa lisätöiden tekemiseen ja laskuttamiseen. Muutostyöt ovat sinun teettämiäsi muutoksia, joista urakoitsijan tulee huomauttaa ja pyytää laskutuslupaa.
Kirjaa sopimukseen, milloin remontti valmistuu ja mitä mahdollisesta viivästymisestä seuraa. Yleinen seuraamus on viikkokorvaus.
Sovi myös, kuka työt tekee, saako käyttää alihankkijoita, kuka toimii työnjohtajana ja kuinka paljon työnjohtaja on paikalla.
Mainitse sopimuksessa myös, kuka hankkii tarvikkeet, materiaalit ja koneet. Jos urakoitsija hankkii ne, sovi maksatko laskut joissa on urakoitsijan alennukset, sovitun prosentin palkkioksi tavaran hankkimisesta vai listahinnat. Päätä, valitsetko materiaalit itse vai luotatko siihen, että urakoitsijan näkemys valkoisesta keittiöstä on samanlainen kuin omasi.
Pienremontin sopimuslomakkeita löytyy Kilpailu- ja kuluttajaviraston sivuilta.
Isoissa urakoissa kannattaa varmistaa, että sopimusmallit ja -ehdot ovat kuluttaja-asiamiehen hyväksymiä.
Tarkista välillä budjetti.
Tee taloyhtiölle muutostyöilmoitus ja liitä siihen vaaditut suunnitelmat. Remontista pitää ilmoittaa aina, kun se voi vaikuttaa taloyhtiön vastuulla oleviin talon rakenteisiin tai naapuriasuntoihin. Lisää ohjeita saa Isännöintiliiton sivuilta.
Älä aloita töitä ennen kuin ilmoitus on hyväksytty.
Huolehdi remontin aikana myös naapurisovusta. Ilmoita naapureille, milloin remontti alkaa ja kauanko se arviolta kestää.
Remontissa tulee aina yllätyksiä. Jos huomaat virheitä, reklamoi niistä heti.
Korjaa aikatauluarviota tarvittaessa.