Vinkit kuntokartoitukseen

Kotitalousvähennys Pyydätarjous

Tästä lista asunnon kuntotarkastukseen

Keittiö

Pinnat ja kalusteet

Ovatko pinnat siistissä kunnossa? Hilseily, turpoaminen tai kosteuden aiheuttamat jäljet voivat olla merkki isommasta kosteusvauriosta. Tarkista erityisesti allaskaappi ja kodinkoneiden ympäristö.

Säilytys – ja laskutilat

Onko pöytä -, säilytys – ja laskutilaa riittävästi? Huomio, että lieden päällä ja sen välittömässä läheisyydessä ei saa säilyttää mitään.

Kodinkoneiden ikä ja kunto

Ovatko kodinkoneet hyvässä kunnossa? Yli 10 vuotta vanhat laitteet nostavat tulipaloriskiä.

Ilmanvaihto

Onko keittiössä poistoilmaventtiiliä ja vaihtuuko ilma sen kautta? Tee paperikoe – pysyykö paperinpala venttiilin päällä?

Liesituuletin

Ilmanvaihto voi tapahtua myös liesituulettimen kautta, jos se on liitetty ilmanvaihtokanavaan.  Onko ilmanvaihto ja tuulettimen teho riittävä?

Kylpyhuone

Lattialämmitys

Onko lattialämmitystä? Lattialämmityksen avulla kylpyhuone kuivuu nopeammin ja riski kosteusvaurioiden muodostumisesta pienenee.

Vedeneristys

Onko kylpyhuoneessa vedeneristys? Ennen vuotta 1998 valmistuneissa kylpyhuoneissa ei tavallisesti ole. Jos tilassa on muovimatto, se toimii vedeneristeenä. Tarkasta, että muovimatto ja sen saumakodat ovat ehjät.

Lattian kaadot

Valuuko vesi suoraan lattiakaivoon? Vesi ei saa jäädä makaamaan lattialle.

Silikonisaumat

Ovatko nurkkien ja läpivientien silikonisaumat ehjät? Silikonit tulisi vaihtaa viiden vuoden välein.

Kaakeleiden kunto

Ovatko kaakelit ja niiden saumat ehjät? Halkeamat voivat olla merkki rakenteiden liikkumisesta ja myös vedeneriste voi olla rikkoutunut. Tämä voi johtaa kosteusvaurioon.

Ilmanvaihto ja tuuletus

Onko poistoilmaventtiiliä? Tee paperikoe – pysyykö paperinpala venttiilin päällä? Ikkuna kylpyhuoneessa parantaa tuuletusmahdollisuutta.

Haju

Onko kylpyhuoneessa raikas ilma? Tunkkainen ilma, homeen haju tai tummat pilkut laatta -, silikonisaumoissa, listoissa tai katossa ovat merkkejä riittämättömästä ilmanvaihdosta.

Pesukoneen paikka

Onko pesukoneelle valmis liitäntä? Tarkista, että pesukoneelle on tilaa ja poistoletkulle on sopiva paikka. Poistoletkua ei saa asentaa lavuaariin tai vessanpönttöön.

Kalusteet ja säilytystilat

Ovatko kalusteet hyvässä kunnossa? Tarkista myös, että säilytystilaa on riittävästi.

Sauna

Jos asunnossa on oma sauna, niin onko sen panelointi siisti? Tummuneet paneelit voivat viitata kosteuteen tai puutteelliseen ilmanvaihtoon.

Muut tilat

Pohjaratkaisu

Vastaako tilajako tarpeitanne? Kantavat rakenteet vaikuttavat pohjaratkaisun muunneltavuuteen.

Seinien ja lattioiden kunto ja materiaalit. Ovatko pinnat siistit? Jos pintoja on remontoitu hiljattain, tarkista työn ajankohta, syy ja työn laatu.

Ilmanvaihto

Onko huoneistossa tuloilmaventtiilit? Jos venttiilit puuttuvat, korvausilma voi tulla ulkoseinän läpi tai ikkunoiden raoista, aiheuttaen vedon tunnetta.

Haju

Tuoksuuko asunnossa raikkaalle? Tunkkainen haju voi kieliä esimerkiksi kosteusongelmasta tai huonosta ilmanvaihdosta.

Pistorasiat

Onko pistorasioita riittävästi? Karta itse tehtyjä sähköasennuksia ja virityksiä.

Valaistus

Onko yleisvalaistus riittävä? Tarkista myös valokytkinten toimivuus ja sijainti.

Kodin turvallisuus

Onko kodin turvallisuutta parannettu? Esimerkiksi ovisilmä, oven turvalukko, saranatapit, vuotovahti tai liesivahti parantavat turvallisuutta ja auttavat ehkäisemään vahinkoja.

Palovaroittimet

Onko palovaroittimia riittävästi? Niitä tulee olla 1 kpl/60 m2.

Ikkunat

Ovatko ikkunat hyvässä kunnossa? Hilseilevä maali saattaa enteillä isompaa remonttia.

Parveke

Ovatko parvekkeen pinnat ehjiä? Betonin alta näkyvä raudoitus ja rikkoontunut maalipinta kertovat käytön tai sään aiheuttamista vaurioista.

Säilytystilat

Onko komero – ja kaappitilaa riittävästi? Kiinnitä huomiota erityisesti eteisen ja makuuhuoneiden säilytystiloihin.

Taloyhtiö

Säilytystilat

Kuuluuko asuntoon riittävän tilava kellari – tai vinttikomero?

Autopaikka

Onko mahdollisuus vuokrata tai ostaa autopaikka?

Pyörävarasto

Onko pyörille ja ulkoiluvälineille riittävästi varastotilaa? Varkauksien välttämiseksi pyörät kannattaa säilyttää lukkojen takana.

Remonttitarpeet

Ovatko taloyhtiön remonttitarpeet lähivuosina suhteellisen vähäisiä?  Tutustu kunnossapitosuunnitelmaan ja huomioi suuret remonttitarpeet asunnon hinnassa.

Sauna

Onko taloyhtiössä sauna?

Pesutupa

Onko taloyhtiössä pesutupa?

Piha-alueet

Onko piha-alue viihtyisä, turvallinen ja hyvin hoidettu? Tarkista, miten piha-alueista ja muista yhteisistä tiloista huolehtiminen on järjestetty.

Talo yhtiön tiedot

Onko taloyhtiön taloudellinen tilanne hyvä? Tutustu huolellisesti taloyhtiön dokumentteihin ja ota saatavilla olevat kopiot mukaasi.
 

DekoCenter sivut LiteIT Oy 2023